Reisverslag van September 2015

klik hier voor de FOTOREPORTAGE
 
Reisverslag hulpgoederentransport van 1 september t/m 8 september 2015
Chauffeurs: Jan Pilkes, Jaap de Boer, Mark de Boer, Henk Boersma, Arie Leeuwrik en Jetze Valkema

 

1 september 2015.

We zijn aangekomen in Zary, onze eerste stopplaats in Polen. Tijdens deze eerst ritdag hebben we veel regen gehad, m.n. tijdens het stuk tussen Berlijn en Dresden. En uiteraard regelmatig kilometers lange wegwerkzaamheden, terwijl er niet zoveel werkzaamheden (activiteiten) te zien waren. Bovendien enkele files gehad i.v.m. ongelukken en een vrachtwagenbrand.


2 september 2015.

Hoogtepunt van deze dag was, buiten het mooie weer om, dat 2 van de 3 auto’s zijn aangehouden door speciale Poolse controle eenheden. Voordat de aanhouding plaats vind, zijn “ze” een aantal keren ons voorbij gereden en hebben “ze” hun laten inhalen door ons.  Tijdens de aanhouding konden we in hun auto zien dat al onze bewegingen door hun camera’s geregistreerd waren.  Eindconclusie:  alles in orde.
Zo zie je maar weer, goed voorbereid op reis gaan en de juiste papieren in orde hebben, inclusief de tolkastjes die achter raam geplakt moet zijn. Om 19.00 uur aangekomen in Jaroslaw, ons 2e slaapadres in Polen op 25 kilometer van de grens naar Ukraine. De grote vrachtwagen van De Boer kon i.v.m. met de lengte net parkeren bij het hotel.


3 september 2015

Om kwart over 8 s ’morgens bij de grens om Polen te verlaten, lees EU. Weinig of geen vrachtwagens in de rij. Maar de computersystemen “lagen eruit”.  Hierdoor hebben we 7,5 uren er over gedaan om beide grenzen te passeren voordat we in Ukraine waren. De ladingen waren in Nederland perfect gewogen, mede en met dank aan Overdie staal  uit Alkmaar die ons sponsort met het gratis wegen van alle wagens voordat we vertrekken uit Nederland.

Om half 4 op weg naar Horodok na de eerste keer tanken in Ukraine en geld gewisseld te hebben. Het is 383 kilometer tot onze slaapadres in Horodok, waar we naar verwachting 4 nachten slapen in een tehuis waar niet alleen bejaarden, maar ook mensen met geestelijk beperking mensen verblijven. Deze rit heeft 6 uren geduurd.


4 september 2015

Vandaag gaan we 20 ton goederen lossen. Het was weer even wachten, maar nu bij het douanekantoor in Kam’yanets Podol’s’kyi. Niet alle formulieren waren meegekomen vanaf de grens.

Wegrijdend uit Kam’yanets hoorden we een vreemde tik aan de achterkant van de Citroën. Bij inspectie bleek dat er een scheur in een chassisbalk zat waaraan de trekhaakbalk bevestigd is. Hierop de aanhanger achter de Ford transit gekoppeld.  De slechte wegen in Ukraine zijn slopend voor de auto’s. Al met al weer de nodige tijd verspeeld aan het wachten en de pech. Na deze strubbelingen alle goederen gelost in Chemerivtsi.


4 september 2015

 

Bij aankomst bij het depot om te lossen waren veel mensen aanwezig om ons te helpen. In een razend tempo waren de 4 eenheden leeg. Als dank voor de goederen en de geste, hebben we met z'n allen gedineerd met de burgemeester en Pastor Vasyl.  Op ons slaapadres met z´n allen nog een paar biertjes gedronken, waarna te bed gegaan. Mark in de vrachtwagen, Jan, Jaap, Arie en Henk samen op een kamer op zolder van het tehuis en ondergetekende op een zitbank in een spreekkamer. Deze bank had een speciale geur van veel sigarettenrook en incontinentie. Met z´n allen in alle wijsheid besloten dat we niet maandag, maar zondag weer af te reizen richting Nederland. De snelheid van de vrachtwagen bepaald namelijk het tempo van de terugreis. Deze zal naar alle waarschijnlijkheid het zelfde zijn als de heenreis. Dus als we op dinsdag 8 september  weer in Nederland willen zijn, gaan we zondag in alle rust vertrekken uit Horodok i.p.v. maandag, wat eerst gepland was.


5 september 2015

Vandaag een pierewaaidag. We zouden om  10 uur gehaald worden door pastor Vasyl met een personenbus. Hierop moesten we weer wachten, resultaat van een telefoongesprek: bus stuk. Al met al pas om 12 uur op weg met een andere geleende bus van een collega pastor naar een pelgrimsoord met 7 orthodoxe kerken op 3 uren reisafstand. Kilometers zijn het niet maar de kwaliteit van de wegen bepalen het tempo en tijd. Na de rondleiding in dit pelgrimsoord, zijn we uitgenodigd voor een late lunch bij het hoofd van deze organisatie. Het vermoeden bestaat dat we  hier iets verkeerds gegeten hebben. Op de terugreis naar ons slaapadres in Horodok onderweg bij het huis van Vasyl aangestoken om een nog een hapje te eten en de laatste documenten in orde maken die we nodig hadden voor het passeren van de grens. Hierna alweer de laatste nacht doorgebracht in Horodok. Tijdens het genieten van het laatste biertje of cognacje, kwam Jaap tot ontdekking dat hij zijn fototoestel mogelijk bij Vasyl had laten liggen.


6 september 2015

Fototoestel van Jaap is terecht, lag in het geleende busje. Fototoestel zou om 10 uur gebracht worden, na de kerkdienst. Dus maar weer even wachten. Gelukkig kunnen we zelf koffie klaarmaken en uitdelen op straat. Kwart over 10 nog geen brenger met een fototoestel te zien, dus zijn we maar afgereisd richting Polen. Uiteraard zijn we weer uitgezwaaid door mijn vriendin Akcane.


6 september 2016

 De brutaalsten hebben de halve wereld, dat geld ook voor Jan Pilkes en het hebben van Caritas-spes stickers op de auto's, doen wonderen. Jan Pilkes laat zich niet wegpraten of terugsturen, ook niet als we tegengehouden worden door een grenswacht met geweer en een stoer gezicht. M.a.w. we mochten weer helemaal naar voren rijden. Het is dan alleen nog even wachten op de documenten en de paspoortcontrole, daarna de Ukraïense grens over.

Aan de Poolse grens deden ze weer moeilijk, omdat de Ford transit en Citroën deel uitmaken van het konvooi, maar geen vrachtwagen meer zijn. En daarom via een corridor tussen de luxe auto’s gemanoeuvreerd moeten worden.

Op naar Jaroslaw om weer te slapen in hetzelfde hotel als op de heenweg. Afgesproken, dat als we een restaurant zien dat we dan stoppen om te eten. Vlak voor Jaroslaw een prachtig restaurant ontdekt, dus de wagens parkeren en eten. We zijn de auto’s nog niet uit of we worden bijna van de weg afgereden door enkele politieauto’s. Die kwamen een man uit het restaurant halen met gepast geweld. In dit restaurant hebben we ontdekt dat men ook in Polen lekkere schnitzels kan bakken met voldoende patat erbij en mayonaise natuurlijk.


7 september 2015

Vandaag vanaf Jaroslaw gereden naar Gzorsolec. De reis ging voorspoedig totdat er getankt moest worden. Bij de Citroen brandde het reservelichtje al en er was geen benzinepomp in de buurt, dus toen maar met 1 auto een stukje terug. Aangekomen in Gzorsolec bleek dat de grote vrachtauto niet in de buurt van het hotel kon parkeren. Toen in gezamenlijkheid besloten om een stukje door te rijden richting Dresden en daar een hotel te zoeken. Voordeel van deze beslissing is dat de laatste reisdag een stuk korter werd. Deze dag afgesloten met een maaltijd en een biertje wat ons aangeboden werd door Jaap en Mark de Boer.


8 september 2015

Vandaag de laatste reisdag. De wekker op 5 uur omdat we om 6 wilden rijden. Na  het nuttigen van anti diarreepillen door 5 van de 6 chauffeurs het laatste traject van de reis afgelegd. Het drukste verkeer was tussen Amsterdam en Purmerend.  Het is een beste reis geweest en het is nu afwachten wanneer de goederen vrij gegeven worden en dat is bepalend voor onze volgende reis. Op de foto van L.n.R: Arie Leeuwrik, Henk Boersma, Jan Pilkes, Jaap de Boer en Mark de Boer. Foto gemaakt op het terrein van de firma de Boer in de Rijp bij het afscheid van elkaar.

Jetze Valkema   

 

Correspondentie adres:
Zuideinde 47, 1843 JL Grootschermer
M: +31(0)653 932107
Rekening Rabobank: NL07RABO0126264635
t.n.v. Stichting Caritas Ukraine – Holland
K.v.K. Amsterdam 34255964
Aangemerkt als ANBI bij de Belastingdienst

   
Terug naar Homepage

                      

  Het doel van onze stichting is om gelden te innen voor bijdragen en ondersteuning van de transportkosten naar Ukraine te blijven organiseren.