Reisverslag van Mei 2016

klik hier voor de FOTOREPORTAGE
 

Reisverslag hulpgoederentransport naar Ukraine 14 mei 2016.

 

Zaterdag 14 mei, de eerste dag van de reis ging met horten en stoten, de ene keer met een geweldige snelheid en zo sta je weer stil bij een baustelle in de buurt van Hanover. Deze dag 860 km gereden.

 

Zondag 15 mei, vandaag een zware klus onderweg voor de mannen, een lamp verwisselen van de Ford-transit, maar het klusje is snel geklaard door de specialist. Vandaag 629 km gereden, een rustige rit. De temperatuur is niet hoog, vanmorgen bij vertrek 6gr op de grens van Duitsland – Polen, bij aankomst in Jaroslaw, grens Polen – Ukraine 9gr. Het weer val dus wat tegen.

 

Maandag 16 mei, de reis van vandaag naar Horodok is zeer voorspoedig verlopen, de grenspassages was een record tot nu toe volgens de insiders (Jan P). In 3 uren waren we Polen uit en Ukraine in. De papieren en het gewicht van de auto's en goederen waren weer perfect in orde. Jos Zomerdijk is een beetje corrupt, hij heeft een douanier omgekocht met blikje stroopwafels (Hollands motief). 18.00 uur aangekomen in Horodok, onze eerste slaapplaats in Ukraine.

 

Dinsdag 17 mei, Deze dag 200 km gereden. De rit ging via het douanekantoor in Kamenets Podolskyi naar Chemerivtsche om daar te lossen. Er was veel hulp aanwezig bij het lossen van de auto's en het opnieuw laden van de keuken die we de vorige keer gebracht hebben.

Er is weer hard gewerkt en iedereen was blij, ook de burgemeester, die was in de hemel letterlijk en figuurlijk en onder het genot van een paar wodka's is Arie zijn vriend geworden.

 

Pastor Vacyl heeft ons even op route meegenomen naar z'n geboorteplaats en heeft ons meegenomen naar een oude ruine van 1000 jaar oud, z'n ouderlijk huis en een zeer bijzonder mooie kerk.

 

Woensdag 18 mei, vandaag om 13.00 uur aangekomen in Mogaliv Podil's'kyi. Bij aankomst in de pastorie stond er een maaltijd voor ons klaar, daarna naar het bejaardenhuis vertrokken. Na het lossen van de auto's zijn Arie, Henk en Jos gelijk begonnen met het slopen van de oude spoelkeuken.

 

Tijdens de rondleiding in het tehuis werd al snel duidelijk dat de bewoners al op de bedden en op matrassen uit Westlinge lagen, een geweldig gezicht voor ons.  

 

Donderdag 19 mei, na het nodige werkoverleg vordert het werk aan de keuken voorspoedig, Daarnaast zijn 2 mannen aan het werk gegaan om de hand-railingen te monteren in de wandelgangen. Tijdens het werk hieraan werd de noodzaak duidelijk gemaakt door een blinde bewoner.
Zie hierover dit filmpje (het filmpje wordt gedownload)

 

Vrijdag 20 mei, de keukenklus is op een kleinigheid na klaar. Dit is de oude situatie, en dit is de nieuwe situatie . Complimenten voor Henk, Arie en Jos.

 

Jan Pilkes en Jetze Valkema hebben vandaag de goederen afgegeven in het kindertehuis, daarnaast hebben ze 28 m2 vloertegels en aanverwante artikelen gekocht en afgeleverd bij het kindertehuis welke bestemd zijn voor de natte ruimte waar de wasmaschines staan.

 

Zaterdag 21 mei, Marktdag, met z'n allen de markt overgeweest om de cadeau's voor thuis gekocht. 12:00 uur vertrokken uit Mogoliv Podil's'kyi naar Horodok waar we eerder geslapen hebben.

Onderweg eerst nog wat goederen afgegeven in het kindertehuis incl de dropjes die Jos Zomerdijk mee had gekregen van z'n buurvrouw Marjan.

 

Ook onze aanhanger weer opgepikt en in de vrachtwagen gereden en vastgezet. Dit doen we omdat we dan geen tol in Polen hoeven te betalen.

Op de valreep van deze dag nog even bij de plvv burgemeester van Horodok geweest i.v.m. een verzoek voor hulpgoederen. Hem is door Jan Pilkes verteld dat zijn organisatie aan bepaalde eisen moet voldoen. We gaan hem voorbeelden mailen van documenten.

 

Zondag 22 mei, vandaag een reisdag van totaal 14 uren waarvan 3 uren voor de grenspassages.

Via slinkse trucjes van Jan en Jetze hebben we een pittig aantal vrachtwagens ingehaald en daardoor zijn we snel de grenzen over gegaan. Navraag bij vrachtwagenchauffeurs leerde dat zij al meer dan 17 uren bij de grens in de file gestaan hebben. De reis is dus voor ons voorspoedig gegaan. Deze keer geslapen in Rybnik, halverwege in Polen. Morgen de laatste etappe van 1200 kilometer. We hopen snel door Duitsland te kunnen reizen en voor 24 uur thuis te kunnen zijn.

 

Maandag 23 mei, weer gezond aangekomen in Nederland. Deze laatste etappe van de reis is voorspoedig verlopen. Geen files bij Berlijn gehad, maar wel bij Hannover. Dat was op de heenweg ook zo. De temperatuur in Polen op z'n hoogst 28gr, dat is wat anders dan we ervaren in Nederland. Het was een goede geslaagde reis. 4000 kg hulpgoederen gebracht, een keuken gesloopt en een andere keukenblok geplaatst in het bejaardentehuis, tegels en goederen gebracht in het kindertehuis.
 

Met de auto's en aanhanger hebben we geen pech gehad en we zijn nergens aangehouden en of gecontroleerd. Al met al, een prima reis dus.

Jetze Valkema.


 
 

Correspondentie adres:
Zuideinde 47, 1843 JL Grootschermer
M: +31(0)653 932107
Rekening Rabobank: NL07RABO0126264635
t.n.v. Stichting Caritas Ukraine – Holland
K.v.K. Amsterdam 34255964
Aangemerkt als ANBI bij de Belastingdienst

   
Terug naar Homepage

                      

  Het doel van onze stichting is om gelden te innen voor bijdragen en ondersteuning van de transportkosten naar Ukraine te blijven organiseren.